Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας της λεύκης. Καθ' όλη τη διάρκεια της «ακόμη συνεχιζόμενης» πανδημίας, πολλοί ασθενείς αναρωτιόντουσαν πώς η λεύκη θα επηρεάσει την επίδραση του ιού. Είναι ενδιαφέρον ότι οι περιπτώσεις μόλυνσης από κορωνοϊό που επιδεινώνει τη λεύκη ή τα άτομα με λεύκη που έχουν πιο σοβαρές αντιδράσεις σε αυτήν είναι ελάχιστες και δεν έχουν διερευνηθεί αρκετά μέσω ερευνητικών δοκιμών.

Ο εμβολιασμός κατά του COVID θα έχει θέσει τους ασθενείς της λεύκης σε κίνδυνο πρόσθετων παρενεργειών;

Σε πολλές μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με λεύκη δεν έχουν πάντα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, σε πολλούς ασθενείς της λεύκης, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λίγο πολύ ισχυρό τουλάχιστον έναντι των χρωστικών κυττάρων τους. Έτσι, αναμένεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα λειτουργήσει μια χαρά και θα δημιουργήσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε οποιοδήποτε εμβόλιο, εμποδίζοντας τον δέκτη να αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα από τον COVID. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οποιαδήποτε εκδοχή του εμβολίου δεν θα έχει επιβλαβείς συνέπειες για όσους πάσχουν από λεύκη πέρα από τις αναμενόμενες παρενέργειες των πονοκεφάλων, των ρίγων, του πυρετού και του πόνου στο χέρι από τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια άλλη ερώτηση που έχουν πολλοί ασθενείς με λεύκη είναι «η υπερδραστήρια φύση της ανοσολογικής απόκρισης λόγω της λεύκης θα προκαλέσει πρόσθετες παρενέργειες στο εμβόλιο;» Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απίθανο επειδή, σε άτομα με λεύκη, ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι υπερκινητικό. Στους περισσότερους ασθενείς με λεύκη, ένα μικρό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι υπεύθυνο για τη θανάτωση των χρωστικών κυττάρων.

Τι γνωρίζουμε για την επίδραση του εμβολιασμού κατά του COVID στη λεύκη;

Με την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του COVID-19 σε όλο τον κόσμο, πολλοί ασθενείς με λεύκη αμφισβήτησαν εάν ο εμβολιασμός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λεύκη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό λόγω έλλειψης μελετών για το θέμα. Τελικά, οι μικροί θεωρητικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη λήψη του εμβολίου δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τους πραγματικούς κινδύνους του μη εμβολιασμού.