100 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από λεύκη σε όλο τον κόσμο. Παιδιά, γυναίκες, άνδρες.

Η Λεύκη δεν είναι απλώς μια αισθητική ασθένεια αλλά είναι, επίσης, συστηματικής αυτοάνοσης φύσης με σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχολογία των ασθενών. Η εμφάνιση αποχρωματισμένων περιοχών του δέρματος είναι συχνά ενδεικτική άλλων σημαντικών συννοσηροτήτων για τον ασθενή: δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς (30% των περιπτώσεων), γυροειδής αλωπεκία, γαστρικές παθήσεις, ρευματισμοί κ.λπ.). Ειδικά το καλοκαίρι, τα λευκά στίγματα μπορεί να είναι τόσο αντιαισθητικά που οι νέοι μερικές φορές κάνουν σχόλια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γυμναστικής ή στην πισίνα.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας που εξουδετερώνουν την απώλεια χρωστικής ή διεγείρουν την παραγωγή χρωστικής. Το αποτέλεσμα της θεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη διάρκεια της νόσου, την ανατομική περιοχή, την ηλικία, το φωτότυπο, τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία και τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου δερματολόγου.

Σε όλη τους τη ζωή, ορισμένοι ασθενείς με λεύκη, ιδίως αυτοί που δεν δείχνουν καλή συμμόρφωση, χρειάζονται ένα φάρμακο ή πολλές θεραπείες αλλά και δερματολογικά προϊόντα για την ευαίσθητη επιδερμίδα και την αποχρωματισμένη προστασία του δέρματος (ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία, προϊόντα μακιγιάζ κ.λπ.).

Τέλος η εικόνα της δυσμορφίας μπορεί να δημιουργήσει άγχος και στρες λόγω της αλλαγής της εμφάνισης και να προκαλέσει σημαντικά αισθητικά προβλήματα, συχνά με σοβαρές ψυχοσωματικές επιπτώσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την οικογενειακή και σεξουαλική ζωή των ασθενών.