Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της λεύκης είναι σημαντικός, ιδίως για τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους και πολύ πιο έντονος όταν ο αποχρωματισμός εντοπίζεται στο πρόσωπο. Η παραμόρφωση προκαλεί αύξηση του άγχους, αίσθημα ντροπής και διαφορετικότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειώνει την ποιότητα ζωής και προκαλεί σημαντικά αισθητικά προβλήματα, συχνά με σοβαρές σωματοψυχικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά πολλές πτυχές της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των ασθενών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 67% όσων πάσχουν από λεύκη φοβούνται ότι η ασθένειά τους μπορεί να εξαπλωθεί, ενώ το 59% των πασχόντων αποφεύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες λόγω της λεύκης τους. Το 61% αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τους θεράποντες ιατρούς.

Η διάγνωση της λεύκης μπορεί να συγκλονίσει τους ασθενείς και να επηρεάσει την οικογένεια και τους συγγενείς τους. Η λεύκη παρουσιάζει ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.Πρέπει να φροντίσουμε για την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας! Η παραμόρφωση που προκαλείται από τη λεύκη μπορεί να έχει καταστροφικές ψυχολογικές επιπτώσεις, αφήνοντας τους ασθενείς ανήσυχους και με αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.