Τατουάζ και Λεύκη

Τα αποτελέσματα της παρακάτω έρευνας ισχύουν για όλους!!!

Εύκολα όμως θα αντιλήφθητε ότι είναι πολύ ποιο επιβαρυντικά για τους ασθενείς με  λεύκη.

Πριν μπούμε στο μαγνητικό τομογράφο, μας ζητάνε να βγάλουμε ότι μεταλλικό αντικείμενο φοράμε, καθώς το μηχάνημα λειτουργεί με τεράστιους μαγνήτες. Γιατί όμως κάποιες φορές το πρόβλημα είναι τα τατουάζ;

Τα τατουάζ έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι ενέχουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας, από αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι μεταδοτικές ασθένειες. Και στη λίστα προστίθεται και το πώς αντιδρούν με τους μαγνητικούς τομογράφους.

Το πρόβλημα το δημιουργεί το μελάνι του τατουάζ.

Μερικά από τα συστατικά που βρίσκονται σε κάποιες χρωστικές μπορεί να είναι οξείδια μετάλλων, και κυρίως αυτά του σιδήρου που χρησιμοποιείται για να δώσει το κόκκινο χρώμα στο μελάνι.

Καθώς ο σίδηρος, ως μέταλλο, άγει τον ηλεκτρισμό, δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο από τα ταχέως μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία του τομογράφου, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του δέρματος στην περιοχή του τατουάζ, αρκετά ώστε το δέρμα να ερεθιστεί μέχρι και να προκληθούν εγκαύματα α' και β' βαθμού. Άρα έχουμε πολλές πιθανότητες για φαινόμενο koepner στους ασθενείς με λεύκη.

Γιατροί που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά αναφέρουν ότι αν το τατουάζ έχει σχήμα βρόχου μπορεί να λειτουργήσει και σαν κεραία και να θερμανθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι χρωστικές του μελανιού θα συλλέγουν όλο και περισσότερη ενέργεια από τους μαγνήτες.

Τα πιο επίφοβα είναι τα τατουάζ κοντά στα μάτια, όπως αυτά που γίνονται για μόνιμο μακιγιάζ, γιατί αυτή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη στην υψηλή θερμοκρασία.

Ακόμη, όπως είναι αναμενόμενο, τα τατουάζ με μαγνητικό μελάνι μπορούν να αλλοιώσουν και την εικόνα της μαγνητικής τομογραφίας.

Οπότε, η καλύτερη συμβουλή θα ήταν να μην κάνετε τατουάζ. Αν έχετε ήδη, πριν κάνετε μαγνητική τομογραφία ενημερώστε το γιατρό. Αν το μελάνι του τατουάζ σας δεν έχει σίδηρο,μονο  τότε δε θα έχετε πρόβλημα..

Η εικόνα ανήκει στο: Jhong Dizon (flickr.com)

  1. Hartwig, V., Giovannetti, G., Vanello, N., Lombardi, M., Landini, L., & Simi, S. (2009). Biological effects and safety in magnetic resonance imaging: a review.International journal of environmental research and public health, 6(6), 1778-1798.
  2. Ross, J. R., & Matava, M. J. (2011). Tattoo-Induced Skin “Burn” During Magnetic Resonance Imaging in a Professional Football Player A Case Report.Sports Health: A Multidisciplinary Approach, 3(5), 431-434.