default

Φαινόμενο Koebner

Το φαινόμενο Koebner πρόκειται για μια διαπίστωση που έκανε ο Η. Koebner το 19ο αιώνα, όταν διαπίστωσε ότι το δέρμα των ασθενών με λεύκη και ψωριαση.δεν ήταν ιστολογικά φυσιολογικό. Εξαιτίας αυτής της ιστολογικής διαφοράς, η συνεχής τριβή και ο τραυματισμός, αυξάνουν την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων – ουσιών τοξικών για τα μελανοκύτταρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων βλαβών ή την επέκταση της λεύκης ή της ψωρίασης. Έτσι, στις περιοχές με χρόνια τριβή όπως οι περιοχές όπου φοράμε στενά ρούχα, η χρήση κάποιων αξεσουάρ όπως ο τρίφτης στο μπάνιο, το ακουστικό του τηλεφώνου, το ποντίκι του υπολογιστή κτλ., πρόκειται για μηχανικούς τραυματισμούς που πιθανόν να εμφανίσουν νέες βλάβες λεύκης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Επίσης, το ανθρώπινο δέρμα εκτίθεται καθημερινά σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, με σημαντικότερο παράγοντα την ηλιακή ακτινοβολία, όπου σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος μπορεί να εμφανιστεί και πάλι το φαινόμενο Koebner, εξ αιτίας του οποίου θα πυροδοτηθεί η εμφάνιση νέων βλαβών λεύκης ή επέκταση των παλαιοτέρων. Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στη λεύκη μπορεί να αποφευχθεί με τη σωστή χρήση του αντιηλιακού. Το αντιηλιακό το φοράμε 20 λεπτά πριν τη έξοδό μας και το ανανεώνουμε ανά 2 ώρες.

Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη λεύκη είναι: το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση σε τοξικές - χημικές ουσίες (λόγω εργασιακού περιβάλλοντος), τα συντηρητικά τροφίμων, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το έντονο στρες, η υπερέκθεση στην ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, τηλεόραση) κ.α., τα οποία προκαλούν βλάβες στις κυτταρικές δομές, λόγω της δημιουργίας ελευθέρων ριζών.